En yüksek rakama geçen yıl fıstık üretiminde ulaşıldı

Çiftçilerine yüksek ekonomik dönüşü nedeniyle üreticilerin gerektirdiği fıstık, 22 Türkiye şehrinde, özellikle Sanliurfa ve Gaziantep’te üretiliyor.
Bisküvi olarak tüketilen fıstık, tatlılardan yemeklere kadar neredeyse tüm alanlarda Türk mutfağının değişmez lezzetlerinden biridir.
Her ne kadar fıstık üretiminde yıllara kıyasla farklılıklar olmasına rağmen, artan ağaç miktarı da üretim miktarlarını olumlu etkilemiştir.
Türkiye’de, 2004’te 30 bin ton, 2006’da 110 bin ton, 2012’de 150 bin ton, 2016’da 170 bin ton, 2018’de 240 bin ton, 2020’de 296 bin 376 ton, 2020’de 176 bin ton fıstık üretimi, 2023’te önceki yılın bir önceki yıla göre üretimi yapıldı. Yüzde 117,6 ve 383 bin ton; Bu nedenle, fıstık üretiminde en yüksek rakama ulaşıldı.
87 milyon 100 bin fıstık fıstık var
Türkiye Merkez Birliği üreticilerinin başkanı Faruk Akbaş, Türkiye’nin dünyadaki fıstık üretiminde söz sahibi olan ülkeler arasında olduğunu söyledi.
Tüm Türkiye’de 87 milyon 100 bin fıstıktan 31 milyonu 931 bini, Şanliurfa’da bulundu ve zirveye geçen sezon üretimde ulaşıldığını söyledi:
“2024’te fıstık üretiminde 25 yıllık zirve figürü olan 383 bin ton yakaladık. Bu büyük bir başarıydı, bu tüm Türkiye üreticilerinin başarısıydı. Ancak Sanliurfa daha başarılıydı, 179 bin tonluk üretim.
Akbas, Türkiye 2024’te 229 milyon dolarlık fıstık fıstık tarafından yapılan 96 ülkeye 777.000 dolarlık, geçen yıl 2025’te devam eden fıstık ihracatı.