Uzman tarafından eleştirel uyarı: “Akdeniz diyeti yüzde 20 kanser riskini azaltır” – sağlıkla ilgili haberleri kırın

Diyetisyen uzmanı diyetisyen Çisem Gündüz, Ulusal Kanser Haftası'ndaki bir beyanda, beslenme alışkanlıklarının ve yaşam tarzının kanser oluşumu üzerindeki etkisine dikkat çekti. Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) ve Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü'nün (AICR) verilerine göre, kanser vakalarının yüzde 30-50'si, bu süreçte gelişmede en önemli risk faktörlerinden biri olan Gündüz'in beslenmenin beslenmesi olduğunu engelleyebilir.
Akdeniz diyeti kanserden korur
Harvard'ın tıp fakültesinin verilerine dokunan diyetisyen Gündüz, günde en az 400 gram sebze ve meyve tüketiminin mide ve kolon kanseri gibi türlere karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğunu vurguladı. Gündüz, “Akdeniz diyetine yüksek uyumun yüzde 10-20'lik toplam kanser riskini azalttığını göstermiştir. Bu diyetin ana özellikleri, yüksek antioksidan içerik, bağırsak mikrobiyotasını destekleyen iltihabı ve lifli besin maddelerini kanser önlemede etkilidir” dedi.
Tam tahılların, kuru baklagillerin ve sebzelerin, yüksek lif içeriği ile bağırsak kanserine karşı özellikle koruyucu olduğunu vurguladı.
Düzenli egzersizle kanser riski azalır
Fiziksel aktivitenin kanser riskini de azaltabileceğini doğrulayarak, “Bazı klinik araştırmalar, ılımlı egzersizin özellikle meme ve bağırsak kanseri riskini azaltabileceğini gösteriyor” dedi. Ayrıca sigaraların akciğer tümörlerinin yüzde 85'inden sorumlu olduğunu, alkol meme kanseri, karaciğer ve özofagus ile ilişkili olduğunu hatırladı.
Omega-3 antioksidanlar ve yağ asitleri önemlidir
Melatonin hormonunun hücre yenilenmesini desteklediğini teyit ederek, Gündüz kronik stresin bağışıklık sistemini baskıladığını ve bazı kanser türlerinin gelişimini hızlandırdığını söyledi. Gündüz, “DNA hasarını önleyen antioksidanlar – C vitamini, E vitamini, selenyum, polifenoller ve flavonoidler – kanser riskini azaltabilir. Likopen ve karotenoidler de inflamasyonu önler.
Bağırsak florası ve doğru yiyecekler koruma sağlayabilir
Bağırsak sağlığının bağışıklık sistemi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu doğrulayarak, diyetisyenler yoğurt, turşu, sarımsak ve soğan gibi prebiyotik ve probiyotik besinlerin tüketiminin önemine dokundular. Enzimleri nötralize eden kansere neden olan maddeler olarak brokoli, karnabahar, lahana ve turp sebzeleri. Somon, keten tohumu ve omega-3 ceviz bakımından zengin gıdaların ceviz gibi kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatabileceğini söyledi.
Dönüştürülmüş et ve şeker -zengin yiyeceklerden kaçının
Kaçınılması gereken yiyeceklere atıfta bulunan Gündüz, dönüştürülmüş etlerin (salam, sosis, sosis) Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 1. kanserojen grup olarak sınıflandırıldığını hatırladı. Ayrıca, yüksek glisemik gıda gıdalarının insülin direncini artırarak pankreas, meme ve kolon kanseri -reet riskini arttırdığını belirtti.
Sağlıklı bir yaşam kanser riskini azaltır
Bilinçli yaşamın kanser korumasında önemini vurgulayarak, Diyetisyen Gündüz, sağlıklı ve dengeli diyet, düzenli fiziksel aktivite ve zararlı alışkanlıklardan kaçınmanın kanser riskini önemli ölçüde azaltabileceğini söyledi.